Trampoline

Trampolinespringen is leuk en immens populair bij kinderen. Op menig verlanglijstje staat een trampoline op nummer 1. Omdat niet alle ouders direct even enthousiast zijn als hun kroost, zetten we een aantal praktische tips voor je op een rij, zodat je kind veilig trampoline kan springen!

Waar let je op bij de aanschaf?

Koop een stevige degelijke trampoline die voldoet aan de veiligheidsnorm NEN-EN 71-14. Let met name op de kwaliteit van het staal, dit moet voldoende dik zijn en een roestwerende (gegalvaniseerde) laag hebben. Een ander punt om op te letten is de beschermrand. Belangrijk is dat deze breed genoeg is, zodat de veren volledig afgedekt worden, en de rand moet dik genoeg zijn (gevuld met foam) om een eventuele val op te vangen. Het meest veilig is om de trampoline helemaal in te graven. Er zijn speciale ingraaf-trampolines te koop met kortere pootjes. Als het niet mogelijk is om de trampoline in te graven, gebruik dan een veiligheidsnet rond de trampoline. Zorg voor een net met een zelfsluitende opening, klittenband of ritsen worden vaak niet dichtgedaan.

Waar zet je de trampoline neer?

Een veilige trampoline heeft ruimte nodig, zowel rondom als boven de trampoline. Plaats de trampoline dus niet te dicht bij een muur, schutting, bomen (geen overhangende takken) of ander speeltoestel. Mocht een kind naast de trampoline terecht komen, dan is het fijn als er gras of los zand ligt, en geen tegels. Ook is het goed om de trampoline in het zicht te plaatsen, zodat je kan zien welke capriolen je kind uithaalt en indien nodig kan ingrijpen.

Maak afspraken met je kind?

Kijk naar je kind en bedenk goed wat jouw kind aan kan, welke stunts wel en welke stunts niet mogen. Laat kinderen geen stunts doen als er meerdere kinderen op de trampoline zijn. Leg aan oudere kinderen uit, dat wanneer ze met jongere kinderen samen springen, ze extra voorzichtig zijn. Kleine kinderen kunnen namelijk makkelijk gelanceerd worden.

);