Steppen, skaten en rolschoenen

Speelgoed op wieltjes, zoals skates, rolschaatsen, een skateboard of een (stunt)step, zijn populair speelgoed voor kinderen. Er komen ook steeds nieuwe varianten bij, zoals het waveboard een en de rolsneakers, zoals Heelys, kinderschoenen met in de hak één of twee wieltjes, waardoor je op deze schoenen gewoon kan lopen, maar ook ineens kan gaan rollen. Eén ding hebben ze gemeen, de kunst is om de juiste balans te vinden.

Kinderen spelen steeds minder buiten en bewegen dus ook minder. VeiligheidNL juicht nieuwe rages die kinderen aanzet om lekker buiten actief te zijn alleen maar toe! Let bij het gebruik van speelgoed op wieltjes wel op de onderstaande drie onderdelen.

Draag bescherming bij speelgoed op wieltjes.

Als kinderen vallen, vallen ze bijna altijd achterover. Ze vangen zichzelf op met hun armen en in het ergste geval breken ze een pols of elleboog. Pols- en elleboogbeschermers zijn dus zeker geen overbodige luxe, het is eigenlijk een ‘must’. Ook het dragen van een helm is aan te raden.

De eerste keer op schoenen met wieltjes?

We weten uit onderzoek dat de meeste ongevallen gebeuren met kinderen die voor het eerst op de skates, het waveboard of de rolsneakers staan. Wees dus extra voorzichtig als je kind het voor de eerste keer gaat proberen en laat hem oefenen op een rustige plek. Ga zelf mee of zorg dat er iemand bij is die kan helpen. Of laat je kind een skatetraining volgen!

Een goeie plek?

Ga op zoek naar een plek waar je kind de ruimte heeft. Speelgoed op wieltjes kun je het beste gebruiken op een gladde ondergrond, zonder zand en steentjes. Zorg dat je kind niet speelt op plekken waar veel mensen zijn, zoals drukke winkelcentra en scholen, en laat hem niet in de buurt van drukke wegen spelen. Houd ook rekening met het weer, bij nat weer glijden de wieltjes weg.

);