Schommel

Kinderen zijn dol op schommelen, daarom kopen of bouwen veel ouders een kinderschommel in de tuin. Voor veel kinderen kan de schommel niet hoog genoeg gaan, maar dit betekent ook dat ze een grote snelheid ontwikkelen. Gelukkig kun je als ouder een aantal dingen doen om je kind veilig te laten schommel.

Waar let je op bij de aanschaf?

Voor speeltoestellen die bedoeld zijn voor privé-gebruik, dus in de tuin geplaatst worden, gelden andere veiligheidseisen dan voor de openbare speeltuin. Voor een kinderschommel in de tuin is het belangrijk dat deze voldoet aan de norm NEN-EN 71-8. Koop voor jonge kinderen een schommelzitje met een rugsteun en een buiksteun met een band tussen de benen door.

Waar zet je de kinderschommel neer?

Elk speeltoestel heeft ruimte nodig, maar een schommel heeft extra veel ruimte nodig met name in de zwaairichting van het zitje. Plaats de kinderschommel zo in je tuin, dat de schommelbaan niet over een paadje gaat. Zorg er ook voor dat eventuele overhangende takken gesnoeid worden. Als ondergrond kun je het beste gras of los zand gebruiken. Houtsnippers of rubber tegels kan natuurlijk ook. Zorg ervoor dat de schommel stabiel staat en veranker het frame van de schommel goed in de grond, er komen behoorlijke krachten op de schommel.

Punt van aandacht specifiek voor de kinderschommel.

Leg aan je kinderen uit waar ze wel en waar ze beter niet kunnen lopen om niet geraakt te worden door de zwaaiende kinderschommel. Kleine kinderen begrijpen niet dat een schommel steeds weer terug komt, houdt peuters en kleuters in de buurt van een schommel daarom extra in de gaten.

);