Klimtoestel

Kinderen spelen graag in een klimtoestel met bijvoorbeeld een huisje, deze kun je kant en klaar kopen maar ook zelf bouwen. Ook vinden kinderen een boomhut een fantastische plek om in te spelen.

Waar let je op bij de aanschaf van een klimtoestel of boomhut?

Voor speeltoestellen die bedoeld zijn voor privé-gebruik, dus in de tuin geplaatst worden, gelden andere veiligheidseisen dan voor de openbare speeltuin. Voor een klimtoestel in de tuin is het belangrijk dat deze voldoet aan de norm NEN-EN 71-8.

Zelf een klimtoestel bouwen? Let op de volgende onderdelen.

  • Toestellen die je koopt mogen maximaal 3 meter hoog zijn, bouw zelf ook niet hoger.
  • Zorg voor een stevige contructie Zorg ervoor dat het hoofd van een spelend kind niet bekneld kan raken.
  • Zorg daarom dat gaten, openingen kleiner zijn dan 10cm of groter dan 23 cm.
  • Voorkom spleten, gaten of v-vormen zijn waarachter een koordje van een trui of jas, een vinger of voet kan blijven haken.
  • Werk het toestel netjes af met gladde, afgeronde hoeken, geen splinters en, geen scherpe randen.

Waar zet je het kimtoestel neer?

Zorg voor voldoende vrije ruimte rondom het klimtoestel. Zit er een schommel aan het toestel, dan is er extra veel ruimte nodig met name in de zwaairichting van het zitje. Als ondergrond kun je het beste gras of los zand gebruiken. Houtsnippers of rubber tegels kan natuurlijk ook. Zorg ervoor dat het klimtoestel stabiel staat en veranker het goed in de grond.

Punt van aandacht voor een klimtoestel met schommel.

Leg aan je kinderen uit waar ze wel en waar ze beter niet kunnen lopen om niet geraakt te worden door de zwaaiende schommel. Kleine kinderen begrijpen niet dat een schommel steeds weer terug komt, houdt peuters en kleuters in de buurt van een schommel daarom extra in de gaten.

Punt van aandacht voor een klimtoestel met glijbaan.

Zorg ervoor dat kinderen geen koordjes in hun kleding (capuchon) hebben waaraan zij kunnen blijven haken. Ook het spelen met (spring)touwen op een glijbaan raden we af.

);